IK HOU VAN JOU

19 delige NPO1 / KRO-NCRV serie over mensen die een dierbare onverwachts verrassen met de woorden: ik hou van jou!

Vlak voordat mijn moeder overleed vond ik heel moeilijk om 'ik hou van jou' tegen haar te zeggen. Bizar dat deze vier woorden soms zo kwetsbaar en beladen zijn om te uitten, terwijl we het heel sterk voelen voor iemand, maar dat we het op een of andere manier niet durven te zeggen. Het bracht mij op het een idee om een serie te maken over mensen die een dierbaar iemand verrassen met deze 4 woorden. 

Het idee is heel simpel: ik sprak mensen op straat aan met de vraag: wat betekent houden van eigenlijk? Wanneer houd je van iemand en tegen wie zou je echt nog eens willen zeggen? We gingen vervolgens onverwachts, met het risico dat diegene niet thuis was of er totaal niet op zat te wachten, bij de ander langs om 'ik hou van jou' te zeggen. 

Keer op keer was ik verrast wat deze 4 woorden voor impact kunnen hebben op mensen. Voor diegene die het gaat zeggen, maar al helemaal voor de ontvanger. Vrienden, broers of zussen, een moeder of tegen je eigen dochter. Sommige hadden het nog nooit gezegd. Enerzijds omdat er veel spanningen of ruzies waren onderling, anderzijds omdat het soms doodeng is om te zeggen. 

Je kunt een aflevering van Ik hou van jou bekijken via deze link. Het verhaal begint op 38:28. Hoofdpersoon heeft het nog nooit tegen zijn nieuwe vriendin gezegd omdat hij in zijn vorige relatie is vreemdgegaan. 

Ik heb ook een aflevering gemaakt met de zus van Gordon. Zij staat op de markt in Amsterdam Noord en had nog nooit Ik hou van jou tegen haar broer gezegd. Haar verhaal begint op 28:13 en kan je bekijken via deze link. 

Deze aflevering van Ik hou van jou heeft mij ook geraakt. Je kan het verhaal op 39:47 bekijken via deze link. 

Omroep: KRO-NCRV / NPO1
Programma: Memories
Producent: Alain de Levita / NLFilm & TV
Idee: Jack Valkering
Regie: Jack Valkering 
Camera: Mark Glastra van Loon
Editor: Francesco Indaco

 

11-moeder