NICOLAAS OP OORLOGSPAD

4 delige VPRO / NPO3 serie over de Tweede Wereld Oorlog

Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen. Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno nu?’

Nicolaas’ opa zei altijd dat we ‘m nooit mogen vergeten, die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Wat bedoelde zijn opa precies? Wat zegt het verleden ons nog? Nicolaas gaat schietend, gravend, herdenkend, snikkend én verzet plegend op zoek naar de plek die de oorlog tegenwoordig in onze Nederlandse samenleving inneemt.

In vier delen ontmoet Nicolaas kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet. Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazihelmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment.

De serie kreeg veel aandacht in de pers waaronder tv recensies in De Groene Amsterdammer, het NRC,  Het Parool en in De Trouw.

Aflevering 2 kan je bekijken via deze link. 

Omroep: VPRO / NPO3
Uitzendingen: 4 x 45 min. 
Eindredactie: Kees Brouwer
Regie: Jack Valkering & Joseff Ieping
Research: Frederique Melman
Productie: Alex Klippel
DOP: Rogier den Boer & Jaap Velthoen
Editor: Sander Ceesouw

 

Promo van Nicolaas op Oorlogspad.